האזורים הכחולים

"אזורים כחולים" הוא כינוי לאזורים בעולם בהם אנשים מאריכים חיים ושכיחות האנשים שמגיעים לגיל גבוה (90, מאה ויותר) בבריאות תקינה – גבוהה משמעותית יחסית למקומות אחרים. דן בוטנר בספרו "האזורים הכחולים" מספר על ביקוריו בארבעה אזורים כאלה ומסכם מה אנחנו יכולים ללמוד מהם, כדי להגביר את הסיכויים שלנו להגיע לגיל מבוגר בבריאות פיזית ונפשית טובה. במאמר הזה בחרתי להתמקד ב-4 שיעורים שאפשר ללמוד ממאריכי החיים באזורים הכחולים.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

שיעור 1: היו בתנועה.

אלופי אריכות החיים עוסקים בפעילות גופנית מתונה באופן סדיר לאורך חייהם. בין אם הם רועי צאן בסרדיניה שהולכים ברגל קילומטרים כל יום, אוקינאווים שעובדים כל יום בגן הירק שם הם מגדלים את מזונם, או אדווניסטים שעורכים טיולים בטבע.

אז מה לעשות? המומחים ממליצים על פעילות גופנית קבועה שמשלבת פעילות אירובית, תרגילי שווי משקל וחיזוק שרירים. פעילות אירובית יכולה להיות הליכה, שחיה, ריקוד וכו'. את שני המרכיבים הנוספים אפשר לקבל מתרגול יוגה שמאפשר לשפר את שיווי המשקל, לחזק את השרירים, להגדיל את הגמישות ולשמור על המפרקים. מומלץ להיות בתנועה לפחות 30 דקות ביום (רצוי 60) חמש פעמים בשבוע.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

שיעור 2: מה כדאי לאכול?

בני המאה שפגש דן בוטנר אכלו כל חייהם את מה שגידלו בגינותיהם והשלימו את זה ברכיבים בסיסיים מהצומח כמו חיטה או תירס. הם מיעטו באכילת בשר ולא צרכו כלל מזונות מעובדים, משקאות תוססים או חטיפים מלוחים.

אז מה לעשות? התפריט המומלץ לאריכות ימים מבוסס על ירקות, דגנים מלאים קטניות ואגוזים. מומלץ להגביל את צריכת הבשר לפעמיים בשבוע ולמנות קטנות. יש להקפיד על מזון טרי ולא מעובד, ועל צריכה מתונה של קלוריות. דן בוטנר מספר שמאריכי החיים באוקינאווה מדקלמים לפני כל ארוחה "הארה האצ'י בו" שמשמעותו תזכורת להפסיק לאכול כאשר קיבתם מלאה כדי 80 אחוז.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

שיעור 3: הציבו מטרות.

למאריכי החיים שפגש דן בוטנר במקומות שונים בעולם, יש תחושת תכלית חזקה ומטרות ברורות. הם יודעים למה הם קמים בבקר. באוקינאווה שביפן קוראים לזה "איקיגאי". בניקויה שבקוסטה ריקה "פלאן דה וידה".

אז מה לעשות? אם אין לכם מטרות ברורות ותשובה לשאלה "בשביל מה אני קם בבקר?" קחו זמן לברר לעצמכם את הנקודה הזו. הדבר חשוב במיוחד כשהחלק המקצועי של המטרות שלנו בא לקיצו סביב גיל הפרישה. חפשו מה ממלא אתכם התלהבות, מה חשוב לכם באמת, הגדירו מטרות חדשות ודאגו לשלב עשיה לקראת המטרות האלה ביום יום שלכם.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

שיעור 4: צרו חברותא. 

מאריכי החיים בכל התרבויות משתייכים למעגל חברתי או קהילה שמספקים תחושת שייכות, קשרים חברתיים, אפשרות לשיתוף ותמיכה הדדית. מחקרים מדעיים רבים הוכיחו שאנשים הנהנים מקשרים חברתיים ותמיכה חברתית מאריכים חיים יותר מאנשים החיים בבדידות.

אז מה לעשות? השקיעו בקשרים החברתיים שלכם! דאגו לפגוש חברים שאתם אוהבים ומעריכים. הצטרפו לקבוצות קיימות, או קחו יוזמה וצרו קבוצה חדשה עם אנשים בעלי תחומי עניין או ערכים שדומים לשלכם. אם אתם נוטים להסתכסך עם אנשים בקלות, עבדו על זה! השקיעו מאמץ ולמדו מיומנויות הקשבה תקשורת ומודעות שיאפשרו לכם שיפור במערכות היחסים.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

בקורס "סימן שאתה צעיר" שאני מלמדת יחד עם השותפות שלי עדי גולדנברג ואילת אובלס, אנחנו מלמדות בין שאר הנושאים גם את ארבעת השיעורים המפורטים במאמר ונותנות למשתתפים את ארגז בכלים השלם לשנים ארוכות של שמחה ובריאות. הקורס הועבר פעמיים כקורס פרונטלי. המפגשים צולמו ומהם נערך קורס דיגיטלי ללמידה עצמית.

הגרסה הדיגיטלית של הקורס "סימן שאתה צעיר "מורכבת מ-8 שיעורים בנושאים שונים שיחד נותנים ידע רב ערך ושלל כלים מעשיים לכל מי שרוצה להגדיל את הסיכוי שלו להגיע לגיל מבוגר בבריאות פיזית ונפשית טובה.
לכל הפרטים על הקורס הדיגיטלי "סימן שאתה צעיר" יש להקיש כאן.

מוזמנים להגיב ולשתף חברים

תגובות


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.